8 Temmuz 2008 Salı

Suudi Arabistan'da Asyalı Kadınlar


Aşağıdaki haber Suudi Arabistan'daki Asyalı Kadınların durumunu gözler önüne seriyor.

S. Arabistan’da Asyalı kadınlara köle muamelesi

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan’da Asya kökenli binlerce kadına “köle gibi davranıldığını” bildirdi.


Örgüt, 2 yıl boyunca yaptığı incelemelerin ardından yayımladığı “Sanki İnsan Değilim” adlı raporunda, Suudi Arabistan’da hizmetçi olarak çalışan 1,5 milyon Endonezyalı, Filipin, Sri Lankalı ve Nepalli kadının bulunduğunu ve bu kadınların yasal korumadan yararlanamadığını belirtti. Rapora imza atanlardan Nisha Varia, Suudi Arabistan’a göç eden kadınların bazılarının işverenlerinin iyi olduğunu ve iyi koşullarda çalıştığını, bazılarına ise neredeyse köle gibi davranıldığını, çoğununsa her iki durum arasında kaldığını söyledi.

Raporda, ülkesine dönüşüne 6 yıl 8 ay izin verilmeyen ve hiçbir ücret almayan Endonezyalı bir kadının, birçok kez tecavüze uğradığını belirten Filipinli bir kadının, maaşını istediği her seferde dövüldüğünü, bıçakla yaralandığını, yakıldığını ifade eden Sri Lankalı bir kadının anlattıklarına da yer verildi.

Bu ülkedeki çok sayıda hizmetçinin haftanın 7 günü, günde 18 saat çalıştığına dikkat çekilen raporda, Suudi Arabistan’a bu kadınlara yasal koruma sağlanması için radikal tedbirler alma çağrısında bulunuldu.
AA
İngilizcesi için buraya bakınız.

Hiç yorum yok: